Koronakriisi voidaan hoitaa vain perusoikeuksia kunnioittamalla

Hyvät ystävät, 

Noin puoli vuotta Suomea ja muuta maailmaa runnellut koronakriisi on syventänyt jo ennen kriisiä ollutta eriarvoisuutta. Se on saattanut lisäksi pudottaa yhteiskunnan kyydistä myös ne, jotka ennen kriisiä olivat juuri ja juuri mukana. Tai se on ollut viimeinen niitti niille perheille, joissa jaksaminen on ollut jo ennen kriisiä koetuksella.

Koronakriisi on tehnyt raa’alla tavalla näkyväksi sen, kuka on lähtökohtaisesti turvassa ja kuka ei. Kenellä on valinnanvaraa suojautua, vetäytyä ja kenellä ei. Tai sen, mihin väestönryhmiin myös itse tauti on iskenyt raaimmin. Siirtolaisiin, pienituloisiin, köyhiin, asunnottomiin.

Nämä tarinat ja kokemukset eivät ole olleet uutisissa valtavirtaa. Hätkähdin kesällä kun luin uutisen, ettei väkivalta ole lisääntynyt koronan aikana. Miten niin? Onko esimerkiksi lähisuhdeväkivalta niin traagisen normaalia, ettei sen yleistymisestä koronakriisin aikana tarvitse erikseen mainita?

Maailmalla ihmisoikeusjärjestöt raportoivat, kuinka korona on syventänyt olemassa olevia ihmisoikeusongelmia ja raaistanut vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Mutta tämän lisäksi kriisi on vaikeuttanut ihmisoikeusaktivistien työtä ja ihmisoikeuksien edistämistä. Oxfam raportoi puolestaan heinäkuussa, että koronakriisin aiheuttama nälkä saattaa tappaa pian enemmän ihmisiä kuin itse tauti. Suurimmissa ruokaongelmissa ovat maat joiden tilanne jo lähtökohtaisesti on hauras. Näitä ovat esimerkiksi Jemen, Afganistan, Venezuela, Sahelin alue, Etiopia, Syyria ja Haiti.

Monesti näiden eriarvoisuuksien esilletuomiseksi on nähtävä vaivaa. On kuunneltava niiden ihmisten kokemuksia, jotka eivät näy julkisuudessa. On tutkittava tilastoja, on vaadittava tutkimuksia ja sosiaalisten vaikutusten arviointeja. On katsottava isojen tarinoiden taakse. On huolehdittava, että turvaverkkoja vahvistetaan entisestään ja eriarvoisuuden ei anneta revetä. Juuri se on meidän vasemmistolaisten tehtävä erityisesti nyt kun kriisi ei ota laantuakseen, eikä kukaan tarkalleen vielä tiedä kriisin vaikutusten sosiaalisten vaikutusten syvyyttä. 

Hyvät ystävät, 

Houkutus ehdottaa perusoikeuksiin kajoavia toimenpiteitä näyttää nyt olevan julkisuudessa suuri, jotta näytettäisiin tiukkaa johtajuutta. Toivon, että vasemmistoliitto on jatkossakin se puolue, jonka rauhallinen perusoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava ote pysyy vankkana. 

(Puhe vasemmistoliiton kesäkokouksessa 20.8.2020)