Kirjallinen kysymys Chilen tilanteesta

Jätimme tänään edustajakollegani Mai Kivelän kanssa hallitukselle kirjallisen kysymyksen Chilen tilanteesta. Chilen hallitus on vastannut kovin ottein korruptiota ja epätasa-arvoa vastustaviin mielenosoituksiin. Suomi ei voi olla hiljaa tilanteen edessä.


Kirjallinen kysymys

Chilen tilanteesta

Eduskunnan puhemiehelle

Viime viikon perjantaina 18.10. tuhannet chileläiset ryhtyivät osoittamaan mieltään presidentti Sebastián Piñeran hallituksen politiikkaa vastaan. Mielenosoitusten alullepanijat olivat opiskelijat, jotka ryhtyivät vastustamaan julkisen liikenteen hinnan nousua. Mielenosoitukset laajenivat nopeasti koskemaan maassa vallitsevaa korruptiota, taloudellista epätasa-arvoa, julkisten palveluiden kehnoa tilaa sekä viranomaisten sortotoimia. Tällä viikolla kaduilla oli kymmeniä tuhansia chileläisiä.

Chilen hallitus on vastannut mielenosoituksiin väkivallalla ja julistanut maahan poikkeustilan. Presidentti kuulutti sunnuntaina maan olevan sodassa. Armeija on kaduilla, ensimmäistä kertaa Chilen diktatuurin kaatumisen jälkeen lähes 30 vuotta sitten.

Mielenosoituksissa on kuollut ainakin 18 ihmistä, satoja on loukkaantunut ja tuhansia pidätetty. Amnesty Internationalin mukaan Chilellä on velvollisuus tutkia turvallisuusjoukkojensa toimia uskottavasti ja puolueettomasti. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet ilmoitti lähettävänsä työryhmän Chileen tutkimaan syytöksiä ihmisoikeusloukkauksista mielenosoitusten aikana.

Chilen presidentin ja hallituksen tulee kuunnella mielenosoittajien perusteltuja ja oikeutettuja vaatimuksia, ei kriminalisoida mielenosoituksia ja rajoittaa ilmaisun- ja kokoontumisvapautta. Väkivaltaisen tukahduttamisen sijaan tarvitaan hallitukselta nyt poliittisia toimia kriisin ratkaisemiseksi. Tilanteeseen on löydettävä rauhanomainen ratkaisu, joka vie Chileä kohti lisääntyvää demokratiaa, oikeuksia ja tasa-arvoa.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo toimia rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Chilen tilanteeseen?

Aikooko hallitus tuomita Chilen viranomaisten harjoittaman julman voimankäytön mielenosoittajia vastaan?

Helsingissä 25.10.2019

Mai Kivelä /vas
Veronika Honkasalo /vas