Sisäministeriltä vastaus kysymykseen turvapaikanhakijoiden palautuksista Afganistaniin – ”Ei juuri uutta”

– Tiedote –

Sisäministeri Maria Ohisalo vastasi tiistaina vasemmistoliiton kansanedustajan Veronika Honkasalon jättämään kirjalliseen kysymykseen turvapaikanhakijoiden palautuksista Afganistaniin.

– Vähän pettymyshän paperinmakuinen vastaus on. Vastaus ei sisällä juuri uutta. Kysymykseni koskivat sitä, miten hallitus aikoo toimia, mutta vastaus käsittelee lähinnä perusasioita turvapaikkalainsäädännöstä ja Maahanmuuttoviraston omasta toiminnasta. Poliittisiin valintoihin vastaus ei ota kantaa, Honkasalo kertoo.

– Positiivista on, että Maahanmuuttovirasto on kehittämässä turvapaikkapäätöksenteossa käytettävän lähtömaatiedon raportointia syksyllä 2019 alkavan hankkeen avulla. Myös Maahanmuuttoviraston tiivis yhteistyö YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa on keskeisen tärkeää, vaikka vastauksessa korostetaankin, että UNHCR:n suuntaviivojen ei katsota velvoittavan Maahanmuuttovirastoa, Honkasalo kommentoi.

– Luottoni tähän hallitukseen on kova, ja tiedän, että tahtoa korjata edellisen hallituksen aiheuttamat turvapaikkamenettelyn ongelmat on. Rakenteellisten ongelmien korjaaminen ei tietenkään käy käden käänteessä, varsinkaan kun vaihtelevia näkemyksiä on virkakunnassakin. Toivon kuitenkin määrätietoista otetta ja tinkimättömyyttä ihmisoikeuspolitiikassa. Viranomaisten riippumattomuus on oikeusvaltiossa keskeistä, mutta se, minkä edellinen hallitus on poliittisella painostuksella rikkonut, vaatii korjautuakseen poliittisia valintoja, Honkasalo sanoo.

Sisäministerin vastaus Veronika Honkasalon kirjalliseen kysymykseen

Veronika Honkasalon kirjallinen kysymys