Eduskunnan ihmisoikeusverkosto: Humanitaarisen avun pääsy ja avustusjärjestöjen toiminta Pohjois-Syyriassa on turvattava

Eduskunnan ihmisoikeusverkosto on erittäin huolissaan Turkin hyökkäyksen humanitaarisista seurauksista Pohjois-Syyrian kurdialueille. Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi Turkin operaatiosta koituneen ainakin 120 siviiliuhria. YK:n mukaan yli 180 000 ihmistä, mukaan lukien 80 000 lasta, on tähän mennessä paennut Turkin aloittamia sotatoimia. Nämä ihmiset ovat akuutin humanitaarisen avun tarpeessa. Vaikka suurin osa on etsinyt turvaa lähialueilta, tuhannet ovat myös paenneet Irakin puolelle. Samaan aikaan kuin humanitaarisen avun tarve alueella on kasvanut entisestään, humanitaariset toimijat ovat joutuneet vetäytymään taisteluiden tieltä. On äärimmäisen tärkeää, että kansainvälinen yhteisö vastaa tähän humanitaarisen avun akuuttiin tarpeeseen Pohjois-Syyriassa.

Hyökkäyksen aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä lisää Turkin piittaamattomuus kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säädöksistä. YK ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat dokumentoineet Turkin syyllistyneen sotarikoksiin, kuten teloituksiin sekä hyökkäyksiin siviilejä ja suojeltuja siviilikohteita vastaan. Hyökkäykset siviili-infrastruktuuria vastaan ovat aiheuttaneet katkoja peruspalveluiden, kuten sähkön ja veden, saatavuudessa. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan Turkki on toistuvasti pommittanut sairaaloita ja lääkintähenkilökuntaa. Amnesty International toteaa, että Turkin armeija ja sen liittolaiset ovat toteuttaneet asuinalueilla laittomia hyökkäyksiä, jotka ovat tappaneet ja haavoittaneet siviilejä.

Turkin hyökkäys on syventänyt Syyrian ahdinkoa entisestään. Miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia humanitaarisesta avusta pelkästään maan pohjoisosassa. Taistelut alueella ovat ainakin toistaiseksi taantuneet, mutta epävarma turvallisuustilanne tekee apujärjestöjen toimintamahdollisuudet erittäin hankaliksi. Humanitaarisen avun pääsy konfliktialueelle on nyt taattava. Turkin ja Syyrian on turvattava kansainvälisten ja paikallisten humanitaaristen järjestöjen mahdollisuudet palata alueelle sekä toimia tehokkaasti, turvallisesti ja ilman esteitä. EU:n ja Suomen on pyrittävät mahdollisuuksien mukaan toimittamaan humanitaarista apua suoraan sitä tarvitseville Pohjois-Syyriassa. Vakavat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomukset on tutkittava, tuomittava ja niihin syyllistyneet on asetettava vastuuseen, olivat he keitä tahansa.

 

Helsingissä 29.10.2019

Eduskunnan ihmisoikeusverkoston jäsenet

 

Veronika Honkasalo, puheenjohtaja

Elina Lepomäki, varapuheenjohtaja

Eva Biaudet 

Erkki Tuomioja 

Johan Kvarnström 

Sari Essayah    

Inka Hopsu   

Pia Kauma  

Mari Holopainen  

Johannes Koskinen  

Anders Adlercreutz   

Antero Laukkanen   

Hussein al-Taee   

Mai Kivelä    

Maria Guzenina   

Satu Hassi