Koulutuslupaus petettiin toistamiseen

Arvoisa puhemies, 

Osallistuin Akavan vaalipaneeliin tammikuussa. Paneeliin osallistui myös Petteri Orpo. Tuossa vaalipaneelissa Orpo totesi ensimmäisen kerran, että kokoomukselle koulutus on erityisuojeluksessa – erityisesti silloin, kun on vaikeat ajat. Kun kokoomus puolestaan esitteli puolueensa koulutuspoliittisen ohjelman tämän vuoden helmikuussa, Orpo lupasi, ettei koulutuksesta leikata.

Läpi vaalikevään me korostimme Vasemmistossa, ettei miljardien leikkauksia valtiontalouteen voi saada aikaiseksi ilman, että kajotaan myös koulutuksen rahoitukseen. Ärhäkkäät kokoomusaktiivit kiistivät tämän sosiaalisessa mediassa.

Ja niinhän siinä sitten kävi. Uudessa hallitusohjelmassa OKM:n hallinnonalalla on valtionosuuksien leikkauksia 126 miljoonan edestä. Kun kunnissa on soteuudistuksen jälkeen pääosin sivistys jäljellä, osuvat valtionosuusleikkaukset koulutukseen. Tämän lisäksi hallitus lakkauttaa aikuiskoulutuksen ja leikkaa vapaasta sivistystyöstä. Tämä on julmaa ja typerää tilanteessa, jossa työelämässä vajaa puoli miljoonaa henkilöä tarvitsee uudelleenkoulutusta lähivuosina.

Kokoomus petti koulutuslupauksensa jo toistamiseen. Yllättyikö kukaan?

Arvoisa puhemies, 


Kokoomus, kuinka te kehtaatte?

Härskiydellä ei tunnu olevan mitään rajaa. Surullisinta asiassa on se, että koulutuksessa on kyse lapsista ja nuorista, joiden tulevaisuudesta nyt leikataan. On ihan turha oikeuttaa massiivisia sopeutuksia puhumalla kauniisti lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Te sekä leikkaatte koulutuksesta suoraan, vaikka lupasitte toisin, ja sen lisäksi kurjistatte tuhansien pienituloisissa perheissä elävien lasten ja nuorten asemaa massiivisilla sosiaaliturvaheikennyksillä.

Näillä kaikilla leikkauksilla on suorat vaikutukset lasten ja nuorten elämään ja seuraukset kannetaan kouluissa. On ihan turhaa olla huolissaan lasten ja nuorten kasvavasta huonovointisuudesta, mielenterveysongelmista ja nuorisorikollisuudesta, jos itse toteuttaa politiikkaa, joka lisää huono-osaisuutta.   

Arvoisa puhemies, 

Hallitusohjelman koulutusosuus on täynnä kauniita sanoja ja tavoitteita, ja valtaosan voimme myös me allekirjoittaa. Hallitusohjelman koulutuspoliittinen sisältö seuraa Marinin hallitusohjelman linjauksia. Puhutaan kauniisti koulutuksen tasa-arvosta, oppimiserojen tasaamisesta, perustaidoista, erityisestä tuesta. Iloitsimme tietenkin vasemmistossa siitä, että Orpon hallitus toteuttaa nyt edellisen opetusministerin Li Anderssonin linjauksen oppimisen tuen uudistuksesta, ja että tälle on myös osoitettu selkeä rahoitus. Kunnes vähän tutkimme, mitä tämä perusopetuksen vahvistamisen rahoitus pitää sisällään. Tämän rahoituksen sisälle on nimittäin sisällytetty kaikkea muutakin tärkeää, mm. oppituntien lisäykset ja tasa-arvorahoituksen tason vakiinnuttaminen. Oppimisen tuen uudistus yksinään olisi kaivannut 200 miljoonan euron resurssin. 

Onko tässä nyt kyse silmänkääntötempusta? Leikataan yhdellä kädellä koulutukseen kohdistuvia valtionosuuksia ja toisella kädellä sitten paikataan asiaa siirtämällä rahaa muilta koulutuksen momenteilta perusopetuksen vahvistamiseen? 

Arvoisa puhemies, 

Koulutus ja osaaminen ovat aiheita, joiden tärkeyttä kaikki puolueet yhteen ääneen korostavat – kunnes puhutaan rahasta. Sitten loppuukin oikeistopuolueilta tahto. Niin näyttää tapahtuneen nytkin. On nimittäin erityisen kummallista, että samaan aikaan, kun varsinkin pääkaupunkiseutu kärsii huutavasta työvoimapulasta varhaiskasvatuksessa, hallitus ei osoita senttiäkään aloituspaikkojen lisäykseen. Millä ihmeellä pyhällä hengelllä te ajattelitte, että korkeakoulun henkilöstö kouluttaa ne tuhannet uudet opiskelijat?   

Arvoisa puhemies, 

Me tulemme oppositiosta käsin silmä tarkkana seuraamaan koulutuksen rahoitusta, sillä nyt siitä ei ota hallitusohjelman perusteella myöskään korkeakoulujen suhteen Erkkikään selvää.   

Puhe eduskunnan täysistunnossa eduskunnan käsitellessä Orpon hallituksen hallitusohjelmaa, 21.6.2023