Helsingin puistoruokailu ainutlaatuista koko Suomessa

Puistoruokailu

Helsingin kaupungin maksuton puistoruokailu aloitettiin kesällä 1942. Puistojen kesäruokailu on nimenomaan helsinkiläinen keksintö ja sen toiminnan jatkuvuuden takaa tänäkin päivänä historialliset juuret. Keskellä sotaa alkanut puistoruokailu tuli tarpeeseen, sillä elintarvikepula vaivasi suurta osaa helsinkiläisistä. Tänään Helsingissä yhden maksuttoman puistoaterian hinta kaupungille on vähän yli euron.

Maksuton alle 16-vuotiaille lapsille tarkoitettu puistoruokailu on vuosien mittaan herättänyt vilkasta keskustelua, kun toiminta on monena vuonna ollut vaakalaudalla tai ruokailua on järjestetty vain osassa kaupungin puistoista. 1990-luvulla kokeiltiin väliaikaisesti myös maksullista puistoruokailua, mikä herätti voimakasta vastustusta.

Maksuton puistoruokailu on tärkeä monesta syystä. Kesäkuussa monet vanhemmat ovat vielä töissä ja koululaiset kesälomalla. Lähileikkipuisto on turvallinen paikka, jossa on mahdollista osallistua ohjattuun toimintaan ja tavata kavereita.  Ennaltaehkäisevänä palveluna kesäruokailulla on myös sosiaaliset merkityksensä. Monet helsinkiläislapset viettävät kesälomansa kaupungissa, eikä kaikilla ole varaa matkailuun tai kesämökkeilyyn. Lisäksi kesäinen puistotoiminta vahvistaa lasten sosiaalisia verkostoja ja tuo helpotusta lapsiperheiden arkeen.

Yllä olevassa kartassa on esitys leikkipuistojen kesäajan 3.6.–12.8.2013 toiminnaksi. Asia on varhaiskasvatuslautakunnassa päätettävänä 14.5.2013 kokouksessa. Kaikki alueet eivät ole varhaiskasvatusviraston esityksessä tasa-arvoisesti edustettuina. Jos lähialueesi leikkipuisto ei ole auki kesällä ja koet aukiolon tärkeäksi, annathan palautetta.