Hakaristilipuilla ei ole sijaa Helsingin kaduilla

Viime viikonloppuna pieni joukko Kohti Vapautta! -järjestötunnuksin varustautuneita, järjestön hakaristilippuja heiluttavia ja vallankumousta julistavaa banderollia kantavia uusnatseja kokoontui mielenosoitukseen Helsingin Narikkatorille. Tempaus oli ajoitettu Kristalliyönä tunnetun Saksan vuoden 1938 juutalaisiin kohdistuneen väkivalta-aallon vuosipäiväksi. Kokoontumisen jälkeen läheisen synagogan sekä Israelin suurlähetystön tienoille oli liimailtu tarroja, joissa oli kuvattu sanalla jude merkitty keltainen daavidintähti eli merkki, jonka juutalaisten määrättiin ompelevan vaatteisiinsa natsi-Saksassa.

Kaksi vuotta sitten Pirkanmaan käräjäoikeus julisti poliisihallituksen vaatimuksesta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) Suomen osaston ja siihen kuuluvat osastot sekä sen varainhankinnassa ja tiedonlevityksessä käytetyn alayhdistyksen Pohjoinen perinne ry:n lakkautetuiksi. Käräjäoikeus totesi PVL:n olevan yhdistys, joka ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin. Yhdistyksen toiminta ei ollut yhdistymisvapauden ja sananvapauden suojan piirissä loukatessaan muiden perus- ja ihmisoikeuksia. Käräjäoikeus katsoi, että PVL:n kaltaisen yhdistyksen lakkauttamiselle oli pakottava yhteiskunnallinen tarve.

Lakkautettu PVL oli luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, jonka tavoitteena oli kansallissosialistisen pohjoismaisen valtion aikaansaaminen ja taistelu ”globaalia sionistista eliittiä” vastaan. Sen toiminnassa keskeistä on ollut rotuoppi ja ulkomaalaisten ja ei-valkoisten esittäminen uhkina. Myös esimerkiksi seksuaalivähemmistöt ovat olleet PVL:n propagandan kohteena. Julkaisuissaan se on kiistänyt holokaustin ja ihannoinut Hitleriä. PVL on kannustanut väkivaltaan, puolustanut jäsentensä useita väkivallantekoja ja ylistänyt muun muassa Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä tuomittua Jesse Torniaista. Yhdistys on panetellut ja solvannut kansanryhmiä ja levittänyt vihapuhetta. Loukkaavien ja vihamielisten ilmaisujen lisäksi väkivaltaa ja häirintää käyttämällä ja siihen hyväksyvästi suhtautumalla yhdistys on kannustanut kannattajiaan väkivallan ja häirinnän käyttöön vihollisiksi väitettyjä tahoja vastaan. Yhdysvalloissa järjestöä on vaadittu luokiteltavaksi terroristijärjestöksi.

Vuosi sitten Turun hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden lakkauttamispäätöksen. Tämän vuoden maaliskuussa korkein oikeus myönsi asiassa valitusluvan, mutta määräsi samalla liikkeen toiminnan väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes asia on lopullisesti ratkaistu.

Vaikka korkeimman oikeuden päätökseen asti poliisin suhtautuminen PVL:n julkiseen toimintaan oli ollut epäselvää, korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen Poliisihallituksen edustaja totesi kaiken PVL:n yhdistystoiminnan olevan kiellettyä siten, että yhdistys ei saisi myöskään järjestää mielenosoituksia eikä yhdistyksen tunnuksia tai lippua saa julkisesti käyttää.

Kieltopäätöksen jälkeen PVL:n aktiivit ovat jatkaneet toimintaansa Kohti Vapautta! -nimellä. Kyseinen liike on alun perin itsenäisyyspäivän äärioikeistolaisten mielenosoitusten ympärillä toiminut liike, joka kuitenkin sai nykyisen muotonsa ja aktivoitui sopivasti korkeimman oikeuden kiellettyä PVL:n toiminnan.

PVL:n tilalle noussut liike kertoo sivuillaan avoimesti olevansa kansallissosialistinen liike, jonka tavoitteena on kansallissosialistinen Suomi ja ”väestöllisten ongelmien” korjaaminen. Se kertoo toimintaansa liittyvän myös muun muassa kamppailulajiharjoittelua ja katutoimintaa, eikä omien sanojensa mukaan usko ”toisen posken kääntämiseen” tai ”passiivisuuteen”. Se kertoo eroavansa muista ”kansallismielisistä” järjestöistä siinä, ettei ”pelkää kamppailua”. Se julistaa rotuoppia ja katsoo, että vain ”suomalaiseen verilinjaan syntynyt” voi olla suomalainen.

Liikkeen taustalla ovat PVL:n aktiivit. ”Uuden” järjestön tunnus on tyylitelty hakaristi PVL:stä tutulla vihreällä pohjalla, ja liikkeen käyttämä visuaalinen ilme ei paljon eroa PVL:n käyttämästä.

PVL ei ollut rekisteröity yhdistys, kuten ei ilmeisesti ole ”uusikaan” järjestö. Kyse ei ole mistään erillisestä oikeushenkilöstä. Kyse on mitä ilmeisimmin samasta järjestöstä, jonka taustalla on samoja toimijoita ja joka vain toimii hieman uudistetun ilmeen, uuden nimen ja uusien verkkosivujen kautta.

Edes vaikka kielletyn PVL:n ja nyt toimivan kansallissosialistisen Kohti Vapautta! -liikkeen välisestä suhteesta vallitsisi jonkinlaista epäselvyyttä, poliisi voi kokoontumislain mukaan keskeyttää mielenosoituksen muun muassa silloin, kun mielenosoitusta järjestettäessä toimitaan olennaisesti lainvastaisesti. Mahdollisesti jo hakaristisymbolin käyttö itsessään voitaisiin asiayhteys ja käyttäjien tarkoitusperät huomioiden katsoa rikoslaissa rangaistavaksi säädetyksi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Tuntuu hyvin vaikealta ymmärtää, miksi PVL:n uusnatsien julkiseen toimintaan ei kyetä tai haluta puuttua. Toimimattomuus ei näytä hyvältä, ja lähettää huolestuttavan viestin. Odotettavissa on, että tulevanakin itsenäisyyspäivänä pääkaupunkimme kaduilla juhlapäivää häpäisevät hakaristilippuja kantavat uusnatsit. Viikonloppuna uusnatsit pääsivät kokeilemaan virkavallan reagointia pienimuotoisella mielenosoituksella. Poliisin reagoimattomuus antaa ikävän signaalin. Natsit valmistautuvat näkyvään toimintaan, ja tavalliset helsinkiläiset saavat jälleen varautua siihen, että demokratiaa vastustava väkivaltainen ääriliike saa marssia heidän kotikaupunkinsa kaduilla. Näin ei pitäisi olla.