Pienituloisilla oltava oikeus asua missä päin Helsinkiä hyvänsä

Hekan hallitus päätti loppuvuodesta 2017, että Helsingin kaupungissa siirrytään Hekan asuntojen osalta vuokrantasausjärjestelmään, jossa asuntojen vuokrat sidotaan alueellisiin markkinavuokrien vaihteluihin. Vuokrantasausjärjestelmä otetaan käyttöön 2019 ja tämän jälkeen vuokria tarkistetaan joka vuosi. Järjestelmää on vain niukasti esitelty Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaostolle, eikä konsernijaoston jäsenillä ja poliittisilla luottamushenkilöillä ole ollut todellista mahdollisuutta päästä vaikuttamaan vuokraustasausjärjestelmän sisältöihin ja käyttöönottoon. Myöskään järjestelmän seurauksia segregaation kehittymisen näkökulmasta ei ole riittävästi arvioitu. Vuokrantasausjärjestelmän seurauksena Hekan asuntojen vuokra saattaa tietyillä alueilla nousta jopa 10 % jo vuonna 2019.

Muutos tulee koskemaan kymmeniä tuhansia Hekan asunnoissa asuvia kaupunkilaisia, sillä vuokra nousisi valtaosalla kaupungin vuokranmääritysalueista. Vuokrantasausjärjestelmän riskeinä on muun muassa, että se sysää esimerkiksi kantakaupungin vuokra-asunnoissa asuvat pienituloiset pois näiltä alueilta ja korostaa erityisesti isojen vuokra-asuntojen kallistumista suhteessa pieniin. Vuokrantasausjärjestelmä iskisi siten erityisesti lapsiperheisiin ja niihin väestöryhmiin, jotka tarvitsevat suhteessa isomman asunnon (esim. liikuntavaikeuksista kärsivät). Lisäksi on riski, että vuokrantasausjärjestelmä tulee lisäämään segregaatiota myös kaupungin vuokra-asuntokannan sisällä. Tämä tarkoittaa, ettei pienituloisilla helsinkiläisillä ole jatkossa varaa asua kalleimmilla alueilla edes ara-kannan kautta.

Ara-järjestelmän on ollut tarkoitus mahdollistaa pienituloisten asuminen kaikilla alueilla markkinatilanteesta riippumatta, ja uusi järjestelmä onkin ristiriidassa tavoitteen kanssa. Lisäksi uudistus ottaa käyttöön omakustanteiseen ara-asumiseen sopimattoman markkinalogiikan, joka uhkaa kohtuuhintaisen asumisen periaatetta, jos asunnot kalleimmilla alueilla ylittävät Kelan määrittelemät hyväksytyt asumismenot. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että uusi vuokrantasausmalli arvioidaan kaupunkilaisten hyvinvointierojen ja segregaation näkökulmista. Tämän lisäksi esitämme, että uudessa vuokrantasausmallissa varmistetaan, ettei yksikään asunto millään alueella kaupungissa ylitä Kelan määrittämiä hyväksyttyjen kohtuullisten asumismenojen kattoa asunnon laskennalliselle asukasmäärälle.

(Valtuustoaloite jätetty 13.6.2018 Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa)

5 mietettä aiheesta “Pienituloisilla oltava oikeus asua missä päin Helsinkiä hyvänsä

 1. Pekka Pehkonen

  Veronmaksajana kiellän mokoman vuokrantasausjärjestelmän käyttöönoton. Haluavatko porvarit siis lähteä keskustan asunnoistaan joka kerta ostoskeskuksiin kahvipakettiaan ostamaan? Pienituloiset, palveluammateissa työskentelevät hakutuvat töihin Keravalle, tai Hyvinkäälle joissa heillä on varaa asua. -Ai että jokaisella on mahdollisuus olla rikas? Kaikki eivät edes halua olla kauppaneuvoksia…

 2. Arto

  Hei.
  Luin kirjoituksesi ja olen pöyristynyt kuinka markkinavastainen voit olla.

  Minun on erittäin vaikea nähdä Helsingin keskustassa asumista kaikkien “oikeutena”.,
  Otathan huomioon, että ainoastaan pienituloisilla ja rikkailla on tämä “oikeus”. Keskituloisille työssäkäyville tämä on luonnollisesti täysin mahdotonta.

 3. Pekka

  Kenelläkään ei ole oikeutta asua yhtään missään, mihin omat varat eivät riitä.
  Helsingissä asuminen ei ole mikään oikeus.

  Ennemmin näkisin, että jokaisella tulee olla oikeus olla joutumatta maksumieheksi toisten ihmisten elämäntavoille ja henkilökohtaisille valinnoille.

 4. Tauno

  Kuulostaa oudolta. Eihän keskituloisilla tai edes suht. hyvätuloisillakaan ole mahdollista asua missä tahansa, vaan siellä minne oma maksukyky ja -halu riittävät.

 5. Arja Vanajas

  Asiaa!!!Olen suuresti ihmetellyt ettei valtuusto ole käsitellyt tätä asiaa.Itse asun Kumpulassa ja kuulun juuri tähän kohderyhmään…kantakaupunkilaiset.Uudessa tasausmallissa korostetaan sijaintia.Kuitenkin meidänkin yksikkömme sijaitsee aivan meluisan Lahdentien varrella…Jopa huvittavaa..että Heka Kumpula kuuluu osana Heka Etelään…!Voisi katsoa karttaa.Vuokrankorotus ei tuo asukkaille asunnon suhteen mitään lisäarvoa.Alueyhtiö ei esimerkiksi ole tehnyt koko asumisaikanani,28 vuoteen huoneistossani mitään sisäremonttia.Talvisin asunnon lattialämpötilat alittavat terveysnormitPäätöksenteko ns ruohonjuuritasolta eli talotoimikunnilta kadonnut fuusioiden myötä kokonaan.Kukaan ei enää tiedä kuka on toimitusjohtaja, isännöitsijä yms…koska he eivät jaksa vaivautua enää pihapiireihin eikä asukkaiden kokouksiin vaikka Hima lehdessä hymistään toista.Asukasdemokratia saanut ottaa takapakkia.Muistuu mieleen alkuvuodet asumisessani täällä, jolloin vallalla oli ylhäältäpäin käskyttäminen.Asukkaat tietysti vsdyustavat näitä vuokrankorotuksia.Edullisemmat vuokrat ovat säästänert tuhannet ihmiset käyttämästä toimeentulotukea..johon joudutaan vuokrankorotusten takia varmadti tukeutumaan.Terveisin 28 vuottaa adukasaktiivina toiminut..

Vastaa