Keinotteleeko Forenom asunnottomien hädällä?

Jätin juuri Helsingin kaupungin kirjaamoon ensimmäisen valtuustokysymykseni. Olen seurannut Forenomin toimintaa jo pidemmän aikaa. Toivottavasti asialle tehdään jotain ja pian.

***

18.3.2013

Helsingin kaupungin kirjaamo

Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty

VALTUUSTOKYSYMYS KOSKIEN FORENOMIN ROOLIA TERVEYS- JA SOSIAALIVIRASTON TILAPÄISMAJOITUKSEN JÄRJESTÄJÄNÄ

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on solminut Baronan tytäryhtiön Forenomin kanssa laajamittaisen yhteistyösopimuksen. Koska Helsingin kaupunki ei pysty tarjoamaan kaupungin omaa tilapäismajoitusta sitä tarvitseville, hoitaa Forenom tämän toiminnan hyvin kalliilla. Sosiaali- ja terveysvirastolta saamieni tietojen mukaan, on Helsingin kaupunki maksanut Forenomille tilapäismajoituksen kuluina noususuuntaisesti seuraavasti:

Vuonna 2010               1 210 316,72 euroa

Vuonna 2011               2 702 524,67 euroa

Vuonna 2012                3 941 716,49 euroa

Vantaan Sanomien (19.2.2013) mukaan vuonna 2012 noin 600 asukasta majoittui Helsingin kaupungin toimesta Forenomin tiloissa. Samaan aikaan Forenomin liikevaihto on kolminkertaistunut 18 miljoonaan kolmen viime vuoden aikana. Liikevaihtonsa kasvun Forenom on mahdollistanut muun muassa sen kautta, että se pyytää usein tuplasti enemmän vuokraa verrattuna vapailla markkinoilla oleviin vuokra-asuntoihin (HS 15.11.2012). Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Helsingin kaupunki maksaa Forenomille esimerkiksi yhden perheen kriisimajoituksesta 2500 euroa kuussa (HS 13.11.2012).

Kysymys:

Miten sosiaali- ja terveysvirasto on päätynyt näin kalliiseen yhteistyösopimukseen Forenomin kanssa? Mihin toimiin sosiaali- ja terveysvirasto aikoo ryhtyä, jotta kriisiasuminen voidaan hoitaa kustannustehokkaammin ja eettisesti kestävämmin kaupungin omana toimintana?

Helsingissä 18.3.2013

Veronika Honkasalo

Kaupunginvaltuutettu (vas.)

5 mietettä aiheesta “Keinotteleeko Forenom asunnottomien hädällä?

 1. Olavi

  “Sosiaali- ja terveysvirasto on tehnyt ostopalvelusopimuksen Forenomin kanssa ja tässä yhtälössä ei muita asuttamismkeinoja voi käyttää. ”

  Miten tässä “yhtälössä” voi Forenomia mistään syyttää? (No, asuntoihin tunkeutumisesta toki).

  “Sosiaalitoimi on tässä yhteistyössä altavastaajan roolissa. Usein asiakkaat tarvitsevat tilanteessaan sosiaalialan ammattilaisen ohjausta ja apua, jota Forenomin on vaikea tarjota. Usein asiakkaat joutuvat jäämään Forenomin väliaikaismajoitukseen, koska pysyvää asuntoa on vaikea löytää. Itse näen Forenomin toiminnan epäeettisenä ja kansantaloudellisesti laskettuna ökykalliina toimintana.”

  Miten ihmeessä OSTAJA, joka on vielä suuri julkisyhteisö, juristeineen kaikkineen, voi olla altavastaajana?

  Olisiko Sossussa peiliinkatsomisen paikka?

 2. Ville H-H

  Kiinnostaisi kuulla, miten tämä asia etenee? Onko löytynyt valideja vasta-argumentteja sosiaalitoimen puolelta asiaan? Kiinnostuin googlettelemaan tätä Forenomin nimeä, kun huomasin heidän tarjoavan 12 neliön asuntoa Helsinginkadulta 995€ hintaan.

  Eikö sosiaalitoimen todella kannattaisi hankkia asuntoloita tai hankkia yksittäisiä asuinhuoneistoja omistukseensa? Onko todella halvempaa ulkoistaa tämmöiset palvelut yksityiselle yritykselle, joka toistaiseksi kykenee hinnoittelemaan palvelunsa varsin korkealle. Forenomin tulos näyttäisi olevan kovassa kasvussa ja bisnes kukoistavan.

  1. Kaupunki on perustanut tyoryhman, jossa ratkaisuja tahan asiaan etsitaan. Kalliista yhteistyosta halutaan eroon, mutta jarkevia ratkaisuja kriisimajoituksen jarjestamiseksi ei ole esitetty. Kaupunki aikoo tarjota jonkun verran omia asuntoja kriisimajoitukseen, mutta odotamme viela parempia vastauksia. Pari asiaan liittyvaa aloitetta on syksyn alussa kasittelyssa valtuustossa. Kerron naistakin sitten lisaa taalla nettisivuilla.

 3. Hei, miksi tässä ei ole mukana tietoa siitä, että kuinka paljon kaupunki käyttää muuten rahaa hätämajoitukseen yms? Käsittääkseni forenomin tyylinen tilapäismajoitus vuokra-asuntoihin on edullisempaa kuin esim. hotelli, ja yritys on saanut jalansijaa juuri sen takia. Normaalit vuokranantajat eivät taas suostu sosiaalitoimen asukkeja majoittamaan.

  Jos kaupunki muualta hätämajoituksensa saa halvemmalla, niin tottakai varmaan luulisi että sieltä hankittaisiin? Vai ovatko päättäjät todella niin tyhmiä, että kaatavat yhdelle firmalle rahaa vain viitseliäisyyttään tms?

Vastaa