Pormestariston palkkojen oltava kohtuullisuuden rajoissa

Tein kaupunginhallituksen johtamisen jaostossa esityksen ennen joulua, jonka mukaan kaupunginjohtajan esitystä olisi muutettu niin että tulevien apulaispormestareiden ja pormestarin palkkoja olisi madallettu (apulaispormestareille 6500 e/kk plus kuntalain nojalla kokouspalkkiot ja pormestarille 9000 e/kk plus kokouspalkkiot). Esityksemme perustuu suoraan kansanedustajien ja ministeriöiden palkkio- ja palkkatasoon. Lisäksi esitin, että pormestariston autoetu poistetaan, sillä heillä on virka-auto käytössä työajalla. Uusin esitykseni tänään täällä valtuustossa.

Esityksemme on varsin maltillinen, mutta samalla asiallisen korkuinen – se siis vastaa tehtävän vaativuutta mutta on kohtuullisuuden rajoissa. Ryhmämme mielestä julkisen sektorin ei tule omilla toimillaan vaikuttaa tuloerojen kasvuun ja myös Helsingin johtajien palkkojen on vastattava ihmisten oikeustajua. Ne, jotka puhuivat joulukuussa korkeiden palkkojen puolesta, argumentoivat, että Helsingin tulee olla houkutteleva työnantaja. Itse näkisin, että olemme nurinkurisessa tilanteessa, jos itse johtamistyö ja sisällölliset tekijät eivät olekaan houkuttelevuuden ensisijaisia tekijöitä.

Helsingissä miesten keskimääräiset kuukausiansiot olivat vuonna 2015 olivat 4135 euroa kuukaudessa, naisten 3355 euroa kuukaudessa. Nyt esitettävä pormestarin palkka on siis tähän nähden moninkertainen.

Valtuustopuheenvuoro 18.1.2017