Pakolaisvakoilu on kriminalisoitava


Ihmisoikeudet eivät ole asia, jonka puolustaminen on ajankohtaista vain tuolla jossain muualla maailmassa, vaan ihmisoikeudet ovat läsnä meidän arjessamme joka päivä. Sanon usein, että meidän tulee rohkeammin puolustaa esimerkiksi vanhusten- ja mielenterveyspalveluiden riittävää resurssointia juuri ihmisoikeusnäkökulmasta. Jokaisella on oikeus arvokkaaseen elämään myös sen loppuvaiheilla. Jokaisella parantumattomasti sairaalla mielenterveyspotilaalla on oikeus ihmisarvoiseen hoitoon, asumiseen ja perusturvaan. 

Tämä hallitus on edistänyt ihmisoikeuksia monella saralla. Eilen oli historiallinen päivä, kun eduskunta päätti paperittomien välttämättömästä terveydenhoidosta. Iso kiitos siitä erityisesti vasemmiston Merja Kyllöselle, joka puolusti hanakasti lain etenemistä sosiaali- ja terveysvaliokunnasta.

Maailman ihmisoikeusmyönteisimpänä hallituksena ei hallitusta silti voi pitää. Keskustan ja demareiden nuivan politiikan johdosta erityisesti turvapaikkapolitiikan ihmisoikeusperustaisuus ei ole juuri edennyt. Heinäkuussa säädetty rajavartiolaki on surullinen esimerkki siitä, miten demarit olivat täysin nuivan politiikan ohjattavissa ja ihmisoikeuksia vaarantavalla lakimuutoksella haettiin kovuutta omaan profiiliin. Tämä on hyvä muistaa, kun vaalipaneeeleissa jälleen puhutaan kauniisti ihmisoikeuksista yhteisinä länsimaisina arvoina.

Viimeistään suhtautuminen Turkin harjoittamiin sekä Turkin sisäisiin että maan ulkopuolisiin räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin on osoittanut, kuinka valikoivasti ihmisoikeuksiin suhtaudutaan Suomessa. Vasemmistoliitto on eduskuntapuolueista ainoa, joka on koherentisti ja aina, myös ennen Venäjän raakaa aggressiota ja Nato-prosessia, puolustanut kurdien ihmisoikeuksia ja tuominnut Turkin toiminnan. Me emme vaikene jatkossakaan, emmekä suostu olemaan uussuomettumisen vietävissä.

On hyvä muistaa, että kun puolustamme mm. kurdeja, rohkeita iranilaisia mielenosoittajia tai uiguureja työ ulottuu myös Suomen maaperälle. Meillä asuu tuhansia kurdeja, iranilaisia ja uiguureja Suomessa, jotka seuraavat kauhulla toisen kotimaansa kehitystä. Usein heidän mahdollisuutensa nousta barrikaadeille ovat kuitenkin ahtaat pakolaisvakoilun takia. Juuri tällä viikolla Suomessa asuvat iranilaiset kertoivat minulle, kuinka Iranin hallinnon edustajat seuraavat heitä myös Suomessa. Olen myös itse ollut Iranin hallinnon voimakkaan propagandan kohteena viime kuukausina. Ruotsissa media paljasti juuri, kuinka Erdoganin piilossa toimivat hallinnon edustajat ilmiantoivat Ruotsissa asuvia kurdeja Turkin hallinnolle ja medialle. He tekivät tämän Ruotsin maaperällä.

Arvoisa kokousväki, 

Suomeen on säädettävä laki, joka kriminalisoi pakolaisvakoilun. Oikeusministeriön mukaan pakolaisvakoilulla tarkoitetaan toimintaa, jossa esimerkiksi kerätään vierasta valtiota hyödyntävää tietoa henkilöstä siten, että henkilö itse tai hänen läheisensä joutuvat valtion vainon ja painostuksen kohteeksi. Pakoilaisvakoilu on väkivaltaa, mutta se myös kaventaa vähemmistöjen kansalaisoikeuksia Suomessa. Suojelupoliisi kannattaa pakolaisvakoilun kriminalisointia, ja sitä kannattavat myös keskeiset ihmisoikeusjärjestöt Suomessa. Seuraavalla hallituskaudella on huolehdittava siitä, että kriminalisoimme pakolaisvakoilun. Meillä on velvollisuus suojella vähemmistöjämme. Meillä on velvollisuus puolustaa ihmisoikeuksia ihan jokaisen ihmisen kohdalla. 

Puhe Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa, 3.12.2022