Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo vaatii, että koronarokotteiden lisenssit ja patentit tulisi avata, jotta rokotteita voitaisiin valmistaa nykyistä useamman valmistajan toimesta ja niiden saatavuutta siten parantaa.
Honkasalon mielestä koronarokotteiden sekä hoitomenetelmien ja lääkkeiden saatavuus tulee varmistaa kaikkialla maailmassa. Intia ja Etelä-Afrikka ovatkin ehdottaneet patenttien jäädyttämistä, ja tähän pyyntöön on yhtynyt yli sata muuta valtiota. Rikkaat teollisuusmaat, kuten USA ja EU-maat, ovat kuitenkin suhtautuneet ehdotukseen kielteisesti Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.
– Kyse ei ole vain Suomen edun turvaamisesta, vaan rokotteiden saatavuuden turvaamisesta globaalisti. Muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestö on vaatinut lisää avoimuutta sekä rokotepatenttien avaamista, Honkasalo sanoo.
Rokotteiden lisenssien ja patenttien avaamisen puolesta ovat lausuneet myös esimerkiksi Tanskan Vasemmisto sekä Euroopan parlamentin vasemmistoryhmä.
– Koronarokotteiden kehittämiseen on käytetty huomattavia summia veronmaksajien rahoja. Sen vuoksi meillä on oikeus vaatia myös avoimuutta. Julkisesti rahoitetut hyödykkeet tulisi olla avoimesti kaikkien saatavilla. Tässä vaaditaan vastaantuloa myös rokotefirmoilta. Ei voi olla niin, että rahoitus ja riskit ovat yhteisiä ja julkisia, mutta voitot yksityisiä, Honkasalo sanoo.
Curevac-rokoteyhtiö on julkistanut internetissä EU:n kanssa laatimansa sopimuksen koronarokotteista. Sopimuksesta on kuitenkin piilotettu monia yksityiskohtia. Tietojen pimittämistä ovat kritisoineet mm. suomalaismepit Silvia Modig (vas.) sekä Nils Torvalds (r.). Rokotesopimusten avoimuus lisäisi ihmisten luottamusta niihin. Esimerkiksi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo YLEllä, että ellei jonkin tiedon salaaminen ole välttämätöntä, sen pitäisi olla avointa.
Toinen huolestuttava yksityiskohta internetissä julkistetussa sopimuksessa on rokotteiden edelleenmyyntikielto. Koronarokotteita on tilattu Euroopan Unionin alueelle yli 2,3 miljardia annosta. Tällaisilla tuotantomäärillä rokotteita jää väistämättä ylimääräisiksi EU-alueella, mutta Curevacin julkaisema sopimus kieltää ylijäämärokotteiden lahjoittamisen EU:n ulkopuolisiin maihin. Tietoa siitä, onko vastaava kielto muissa, kuin Curevacin kanssa tehdyssä sopimuksessa, ei ole.
– Globaalin solidaarisuuden nimissä rokotteiden patentit ja lisenssit tulisi avata kaikkien rokotevalmistajien käyttöön ja ylijäämärokotteita tulisi voida myydä tai lahjoittaa eteenpäin kuten mitä tahansa muutakin valtion kiinteää omaisuutta ilman, että rokotteiden ostosopimukset sitovat ostajan käsiä kauppahinnan maksamisen jälkeen.