Kilpailutus repii rikki kotoutumiskoulutuksen

Räikeä voitontavoittelu hoivassa ja varhaiskasvatuksessa on viimein noussut otsikoihin. Ja hyvä niin, sillä vanhusten ja lasten hyvinvoinnilla ei pidä tehdä raakaa bisnestä. Mutta yritystoiminta on rantautunut myös koulutukseen, kun esimerkiksi kotoutumiskoulutusten järjestäminen on siirtynyt perinteisiltä oppilaitoksilta yksityisille yrityksille.

Ylen verkkouutiset nosti ansiokkaasti esiin muutoksen hälyttäviä seurauksia – epäpätevät opettajat vaihtuvat tiuhaan, testeissä kaikki saavat saman arvosanan, opiskelijoiden huolia ei kuunnella. Ja tästä valtio maksaa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja.

Koulutuksen järjestäjät kilpailutetaan nyt parin vuoden välein, ja merkittävin kriteeri palveluntarjoajan valinnassa on hinta. Täysin paitsioon kilpailutuksessa on jäänyt koulutuskokemus. Näin kilpailutuksissa menestyvät konsulttifirmat, jotka eivät noudata alan työehtosopimuksia ja hankkivat tarvittavat tilat ja opettajat vasta koulutusten alkamisen varmistuttua.

Kilpailutus on sysännyt sivuun oppilaitoksia, joilla on vuosikymmenten kokemus alalta. Konsulttifirmojen voittaessa oppilaitosten vuosien kehitystyö valuu hukkaan. Opettajat joutuvat vaihtamaan työpaikkaa sen mukaan, mikä yritys kilpailutuksissa voittaa. Ennen kuin koulutukset pääsevät kilpailutusten jälkeen alkamaan, ovat opettajat työttöminä. Opettajien ammattijärjestö onkin syystä huolissaan  koulutuksen laadusta, kun hankinnat tehdään täysin markkinoiden ehdoilla.

Kotoutumiskoulutuksen siirtäminen työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudesta opetus- ja kulttuuriministeriöön pitäisi selvittää pikaisesti. Koulutuksesta pitäisi tehdä järjestämisluvalla tehtävää koulutusta. On varmistettava, että koulutusta tarjoavalla taholla on kelpoisuusvaatimukset täyttävät opettajat sekä koulutukseen soveltuvat tilat ja laitteet.

Koulutuksen tarjoajilta tulisi myös vaatia alan työehtosopimusten noudattamista ja nostaa koulutuksen laatu keskeiseksi kriteeriksi. Parhaiten kotoutumiskoulutuksen laatu ja jatkuvuus varmistetaan ottamalla kotoutumiskoulutus osaksi kansallista koulutusjärjestelmää.