Arvoisa puhemies,
Tämä mietintö on yksi tämän vaalikauden tärkeimmistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista asiakirjoista. On tärkeää, että ulkoasiainvaliokunta on käsitellyt ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa valiokunnassa perusteellisesti ja asiantuntijakuulemiset olivat laajat.
Herkässä geopoliittisessa tilanteessa on mielestäni arvokasta, että valiokunta saavutti mietinnön suhteen yksimielisyyden, vaikka se ei aivan helppoa ollutkaan. Kiitän siitä koko valiokuntaa.
Arvoisa puhemies,
Vasemmistoliiton huolena on se, että uuden ”arvopohjaiseen realismin” myötä arvot pudotetaan Suomen ulkopolitiikassa pois kovan realismin ja kaupallisten intressien tieltä.
Siksi on hienoa, että mietinnössä ihmisoikeudet huomioidaan vahvasti ja korostetaan erikseen, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustana on sääntöpohjainen kansainvälinen järjestelmä ja kansainväliseen oikeuteen nojaava monenkeskinen yhteistyö. Tämä on Suomen pitkä perinne.
Pidän erittäin tärkeänä, että valiokunta kirjasi myös Lähi-idän tilanteesta valtioneuvoston kantoja tukevat kirjaukset siitä, että Suomi toimii johdonmukaisesti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja kansainvälisten tuomioistuimien puitteissa ja tukee näiden työtä. Valiokunnan kanta on se, että Israelin on noudatettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja se pitää tärkeänä, että UNWRA voi jatkossakin toimia YK:n mandaattinsa mukaisesti.
Arvoisa puhemies,
Vasemmistoliiton mielestä Suomen tulee aina olla ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolella. Kaksoisstandardeista on luovuttava Suomen ulkopolitiikassa. Ihmisoikeuksia ei edistetä valikoiden vaan aina ja johdonmukaisesti. Suomen pitää pystyä tuomitsemaan niin Venäjän kuin Israelin ja kaikkien muidenkin maiden kansainvälisen oikeuden vastainen toiminta.
Suomi ei voi vaieta Israelin sotarikoksista ja kansanmurhasta, jotka tapahtuvat silmiemme edessä. Pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi Gazaan tarvitaan todellisia toimia: Suomen ja kansainvälisen yhteisön on puututtava kansainvälisen oikeuden loukkauksiin, kansanmurhaan ja humanitaariseen kriisiin. Israelille on asetettava talouspakotteita, EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus on jäädytettävä ja Suomen on lopetettava asekauppa Israelin kanssa. Palestiina on tunnustettava nyt.
Se, miten suhtaudumme Israelin Gazassa harjoittamaan kansanmurhaan ja Israelin pitkään jatkuneeseen väkivaltaiseen ja yhä kiihtyvään apartheid-politiikkaan myös Länsirannalla, kertoo lopulta inhimillisyydestämme kaiken oleellisen. Historia tulee muistamaan.
Arvoisa puhemies,
Valitettavasti ydinaseuhka ei ole kadonnut maailmasta minnekään. Päinvastoin uudet maat pyrkivät saamaan itselleen ydinaseen ja suurvallat modernisoivat omiaan. Ydinaseriisunta on siis tärkeämpää kuin ehkä koskaan ja Suomen on oltava siinä aktiivinen.
Suomen tavoitteena on jo pitkään ollut edistää ydinaseriisuntaa ja se on aktiivisesti käyttänyt asemaansa ja osaamistaan asevalvonnan, ydinaseiden leviämisen estämisen ja ydinaseettoman maailman tavoitteen edistämiseksi.
Vasemmistoliiton mielestä Naton vastuullisena jäsenenä Suomen ei tule luopua näistä tavoitteista. Suomi on myös ydinaseettomana maana sitoutunut ydinsulkusopimukseen ja on velvollinen edistämään sen päämääriä eli ydinaseriisuntaa.
Siksi onkin tärkeää, että valiokunta selkeästi toteaa mietinnössään, että Suomi osallistuu Naton toimintaan oman lainsäädäntönsä määrittämissä puitteissa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi ydinenergialaki asettaa selkeät puitteet harjoitettavalle ydinasepolitiikalle.
Ulkoasianvaliokunnan mielestä Suomen tulee jatkossakin olla vahva toimija ydinaseriisunnassa ja -valvonnassa. Tämä on linjassa vasemmistoliiton kannan kanssa, ettei Suomen tule osallistua Naton ydinsotaharjoituksiin.
Arvoisa puhemies,
Vasemmistoliiton mielestä on tärkeää, että Suomi pitää kiinni ulkopoliittisesta liikkumatilastaan ja rakentaa Nato-linjaansa ja jäsenyysprofiiliaan yhdessä eduskunnan kanssa. Siksi on hyvä, että tahto eduskunnan kuulemiseen ja sen vaikutusmahdollisuuksien toteuttamiseen on nyt selkeästi kirjattu myös mietintöön.
On demokratian etu, että ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa sallitaan myös geopoliittisesti herkkinä aikoina syvällistä ja analyyttista kriittistä keskustelua.
Puhe on vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenvuoro Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta 9.12.2024.