Palestiinalaiset ansaitsevat oikeudenmukaiset vaalit

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Palestiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalo on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien Palestiinan vaaleja. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmoitti perjantaina 15. tammikuuta, että palestiinalaisalueilla pidetään tänä vuonna vaalit. Ne olisivat ensimmäiset vaalit palestiinalaisalueilla yli 15 vuoteen.

– Vastuu vapaista ja oikeudenmukaisista vaaleista on palestiinalaisilla itsellään, mutta myös miehittäjämaa Israelilla ja kansainvälisellä yhteisöllä. On erittäin tärkeää, että Palestiinaan saadaan demokraattiset vaalit 15 vuoden tauon jälkeen, Honkasalo sanoo.

Parlamenttivaalit on määrä pitää toukokuun lopussa ja presidentinvaalit heinäkuun lopussa. Vaalien luvataan olevan oikeudenmukaiset, julkiset ja suorat. Vaalien järjestämisessä Palestiinalaisalueilla on kuitenkin monenlaisia haasteita.

Honkasalon mukaan menneen 15 vuoden aikana vaaleja on aina välillä yritetty järjestää, mutta yhtenä suurena ongelmana on ollut Hamasin ja Fatahin erimielisyydet. Nyt Hamas on toivottanut vaalit tervetulleeksi.

– Suurena haasteena vaalien järjestämiselle on se, että Israel pitää kaikkea palestiinalaisten poliittista toimintaa laittomana. Israel on kieltänyt palestiinalaishallinnon toiminnan Itä-Jerusalemissa ja on todennäköistä, ettei se salli äänestystä alueella, Honkasalo sanoo.

Euroopan unioni on ilmaissut tukensa vapaille, oikeudenmukaisille ja kattaville vaaleille sekä valmiutensa tukea vaaliprosessia. EU on myös vedonnut Israeliin, jotta se sallisi vaalien järjestämisen koko palestiinalaisalueella.

– Miten Suomi aikoo osaltaan vaikuttaa siihen, että palestiinalaisalueilla saadaan järjestettyä vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit? Ja miten Suomi osaltaan aikoo vaikuttaa siihen, että Israel sallii vaalien järjestämisen Itä-Jerusalemissa ja muualla palestiinalaisalueilla, Honkasalo kysyy kirjallisessa kysymyksessään.

***

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan:

Kirjallinen kysymys Palestiinan vaaleista

Eduskunnan puhemiehelle

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmoitti perjantaina 15. tammikuuta, että palestiinalaisalueilla pidetään tänä vuonna vaalit. Abbasin mukaan vaalit pidetään myös Itä-Jerusalemissa. Ne olisivat ensimmäiset vaalit palestiinalaisalueilla yli 15 vuoteen. Parlamenttivaalit on määrä pitää toukokuun lopussa ja presidentinvaalit heinäkuun lopussa. Vaalien luvataan olevan oikeudenmukaiset, julkiset ja suorat. Vaalien järjestämisessä Palestiinalaisalueilla on kuitenkin monenlaisia haasteita.

Fatah-puoluetta edustava Abbas voitti edelliset, vuonna 2005 pidetyt presidentinvaalit. Edelliset parlamenttivaalit olivat vuonna 2006 ja ne voitti puolestaan Hamas. Tämä vaaleilla valittu hallitus ei saanut lopulta kansainvälisen yhteisön hyväksyntää. Yhdysvallat ja EU luokittelevat Hamasin terrorijärjestöksi. Fatahin ja Hamasin välille syntyi vaalien jälkeen erimielisyyksiä ja yhteenottoja.  Tilanne johti lopulta siihen, että Hamas otti Gazan haltuunsa ja Fatah hallitsee puolestaan Länsirantaa.

Menneen 15 vuoden aikana vaaleja on aina välillä yritetty järjestää, mutta yhtenä suurena ongelmana on ollut Hamasin ja Fatahin erimielisyydet. Nyt Hamas on toivottanut vaalit tervetulleeksi.

Suurena haasteena vaalien järjestämiselle on se, että Israel pitää kaikkea palestiinalaisten poliittista toimintaa laittomana. Israel on kieltänyt palestiinalaishallinnon toiminnan Itä-Jerusalemissa ja on todennäköistä, ettei se salli äänestystä alueella.  Israel liitti Itä-Jerusalemin alueen itseensä kuuden päivän sodan jälkeen vuonna 1967.

Euroopan unioni on ilmaissut tukensa vapaille, oikeudenmukaisille ja kattaville vaaleille sekä valmiutensa tukea vaaliprosessia. EU on myös vedonnut Israeliin, jotta se sallisi vaalien järjestämisen koko Palestiinalaisalueella.

Vastuu vapaista ja oikeudenmukaisista vaaleista on palestiinalaisilla itsellään, mutta myös miehittäjämaa Israelilla ja kansainvälisellä yhteisöllä. On erittäin tärkeää, että Palestiinaan saadaan demokraattiset vaalit 15 vuoden tauon jälkeen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten Suomi aikoo osaltaan vaikuttaa siihen, että palestiinalaisalueilla saadaan järjestettyä vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit?

Ja miten Suomi osaltaan aikoo vaikuttaa siihen, että Israel sallii vaalien järjestämisen Itä-Jerusalemissa ja muualla palestiinalaisalueilla?