Kilpailutus repii rikki kotoutumiskoulutuksen

Räikeä voitontavoittelu hoivassa ja varhaiskasvatuksessa on viimein noussut otsikoihin. Ja hyvä niin, sillä vanhusten ja lasten hyvinvoinnilla ei pidä tehdä raakaa bisnestä. Mutta yritystoiminta on rantautunut myös koulutukseen, kun esimerkiksi kotoutumiskoulutusten järjestäminen on siirtynyt perinteisiltä oppilaitoksilta yksityisille yrityksille.

Ylen verkkouutiset nosti ansiokkaasti esiin muutoksen hälyttäviä seurauksia – epäpätevät opettajat vaihtuvat tiuhaan, testeissä kaikki saavat saman arvosanan, opiskelijoiden huolia ei kuunnella. Ja tästä valtio maksaa vuosittain kymmeniä miljoonia euroja.

Koulutuksen järjestäjät kilpailutetaan nyt parin vuoden välein, ja merkittävin kriteeri palveluntarjoajan valinnassa on hinta. Täysin paitsioon kilpailutuksessa on jäänyt koulutuskokemus. Näin kilpailutuksissa menestyvät konsulttifirmat, jotka eivät noudata alan työehtosopimuksia ja hankkivat tarvittavat tilat ja opettajat vasta koulutusten alkamisen varmistuttua.

Kilpailutus on sysännyt sivuun oppilaitoksia, joilla on vuosikymmenten kokemus alalta. Konsulttifirmojen voittaessa oppilaitosten vuosien kehitystyö valuu hukkaan. Opettajat joutuvat vaihtamaan työpaikkaa sen mukaan, mikä yritys kilpailutuksissa voittaa. Ennen kuin koulutukset pääsevät kilpailutusten jälkeen alkamaan, ovat opettajat työttöminä. Opettajien ammattijärjestö onkin syystä huolissaan  koulutuksen laadusta, kun hankinnat tehdään täysin markkinoiden ehdoilla.

Kotoutumiskoulutuksen siirtäminen työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudesta opetus- ja kulttuuriministeriöön pitäisi selvittää pikaisesti. Koulutuksesta pitäisi tehdä järjestämisluvalla tehtävää koulutusta. On varmistettava, että koulutusta tarjoavalla taholla on kelpoisuusvaatimukset täyttävät opettajat sekä koulutukseen soveltuvat tilat ja laitteet.

Koulutuksen tarjoajilta tulisi myös vaatia alan työehtosopimusten noudattamista ja nostaa koulutuksen laatu keskeiseksi kriteeriksi. Parhaiten kotoutumiskoulutuksen laatu ja jatkuvuus varmistetaan ottamalla kotoutumiskoulutus osaksi kansallista koulutusjärjestelmää.

2 mietettä aiheesta “Kilpailutus repii rikki kotoutumiskoulutuksen

  1. Rauha Helli-Kaymaz

    Yli kolmekymmentä vuotta työtä alalla tehneenä kaikilla mahdollisilla tasoilla oppilaitoksessa, joka on palkittu Eu:n kunniakirjalla ja kehittänyt opetusta systemaattisrsti, kouluttanut uusia opettajia ja häviää tarjouskilpailuissa pilipali kouluttajille niin todella koulutukseen suunnatut rahat on kilpautuksilla hukkaan heitettyä rahaa. Olen keskustellut monien opiskelijoiden kanssa, jotka ovat kertoneet kokemuksistaan kursseistaan, joilla eivät oppineet mitään monen kuukauden aikana. Kyseisistä opiskelupaikoista en ollut kuullut aiemmin. Siis varmaan halvalla hinnalla epäpäpätevin opettajin toteutettua ns. koulutusta. Edesvastuutonta päättäjien toimintaa ja yhteiskunnan varojen tuhlausta. Oli todella suuri virhe siirtää aikoinaan kielikoulutus pedagokiselta asiantuntemukselta työvoimahallinnon alaisuuteen ja nyt täydelliseen markkina bisnekseen, jossa ”ikään kuin koulutetaan jotain” . Orvellin kuvailema yhteiskunta malli toteutuu jos ei panna hanttiin! Tsemppiä kaikki täysjärkiset! Älkää antako periksi markkinavoimille! Minä vielä eläkeläisenä suomen kielen opettajana annan ja teen mitä voin ettei kaikkea mitä on saatu aikaan tuhota!

  2. Anne Rosenius

    Rauhan ja Veronikan kanssa samaa mieltä. Rahaa itse asiassa tuhlataan kilpailutuksella, sillä halvalla saa huonoa. Opiskelijat käyvät koto-koulutusta yksityisten firmojen kursseilla oppimatta tavoitteiden mukaista ja oeptussuunitelmassa määriteltyä B1-kielitaitoa. Todistuksessa saattaa olla merkintä kielitaidosta, johon opiskelijan taidot eivät oikeasti yllä. Tuhlataan siis myös inhimillisiä resursseja, koska opiskelija joutuu uudelleen kertaamaan asioita seuraavalla kurssilla. Työvoimahallinto toivoo työllistymistä, mutta juuri kilpailutuksella se tehokkaasti estyy tai ainakin viivästyy.

    Jos koto-koulutus olisi luontevana osana suomalaista koulutujärjestelmää ja sen toteuttaisivat luotettavat, koulutuksen järjestämisluvan saaneet oppilaitokset, tehokkuus ja tuloksellisuus paranisi. Ammattitaitoiset ja kelpoiset opettajat sekä pitkä kokemus ja vakiintuneet työskentelytavat ovat takuu onnistuneelle koto-koulutukselle. Se on mahdollista toteuttaa jo seuraavalla eduskuntakaudella, jos siihen on tahtoa.

Vastaa