Arvoisa puhemies,
Jokainen nuori nainen tietää tämän:
Epäasiallisesta ja ahdistavasta seksualisoidusta kohtelusta on vaikea kertoa eteenpäin, sillä pelko siitä, ettei sinua uskota on niin suuri. Pelko kertoa epäasiallisesta kohtelusta on suuri sen vuoksi, että pelkäät että sinun maineesi pilataan, sinut suljetaan yhteisön ulkopuolelle. Sinut mustamaalataan. Sinun väitetään valehdelleen, sinun väitetään tavoittelevan vain mainetta ja kunniaa itsellesi. Ja juuri tämä antaa tilaa epäasialliselle kohtelulle, sillä kiinni jäämisen riski on niin pieni.
Me kaikki tiedämme tässä salissa sen, että nuorten kohtaamasta häirinnästä, epäasiallisesta ja ahdistavasta kohtelusta tulee ilmi vain murto-osa. Me kaikki tiedämme tässä salissa, että kyse ei ole vain tekijän ja uhrin välisestä asiasta, vaan kysymys on siitä, että antaako ympäröivä yhteiskunta, mukaanlukien eduskunta, epäasiallisen kohtelun jatkua. Vaikenemalla se antaa sille hiljaisen hyväksyntänsä.
Tässä välikysymyksessä on kyse myös siitä, oikeutammeko nuoriin naisiin kohdistuvan epäasiallisen ja ahdistavan kohtelun. Ajattelemmeko, että ministerin asemasta käsin on täysin soveliasta mustamaalata niitä nuoria naisia, jotka ovat uskaltautuneet kertoa kokemuksistaan. Ajattelemmeko tässä salissa, että on täysin hyväksyttyä, että Suomen hallituksen ministeri väittää ahdistavasta kohtelusta kertoneiden naisten valehtelevan, vielä senkin jälkeen kun kun esitutkinnassa ei löytynyt tukea sille, että Helsingin Sanomien artikkelin tai siinä haastateltujen naisten sanomat asiat olisivat miltään olennaisilta osin valheellisia.
Arvoisa puhemies,
Tämän välikysymyksen ydin on oikeastaan aika yksinkertainen:
Ajattelemmeko, että on täysin hyväksyttävää, että ministerin asemassa voi harjoittaa yksityishenkilöihin ja mediaan kohdistuvaa voimakasta mustamaalausta ja masinointia. Ajattelemmeko, että hyväksikäyttäen ministerin arvovaltaa ja näkyvyyttä, on ministerille sopivaa käytöstä pyrkiä vaientamaan yksittäisiä toimittajia härskeillä väitteillä. Tässä välikysymyksessä ei ole kyse yksityiselämästä, vaan toiminnasta poliitikkona ja ministerinä. Me olemme saaneet näihin kysymyksiin vastauksen jo ylimmältä poliittiselta johdolta. Kun Petteri Orpo puhuu kokoomuksen puheenjohtajana, hänen mukaansa tällaiselle toiminnalle ei olisi tilaa kokoomuksessa, eikä tällaista toimintaa harjoittavalla olisi mitään asiaa kokoomuksen ministeriksi. Kun Petteri Orpo puhuu pääministerinä, tämä hänen hallituksensa jäsenen härski ja epäasiallinen toiminta näyttää sopivan oikein hyvin.
Bästa sfp,
Var går er gräns för det ni är färdiga att acceptera? Eller finns det någon gräns överhuvudtaget? Eller är det viktigaste att vara med i regeringen, njuta av maktpositionen trots att er ministerkollega attackerar enskilda privatpersoner och journalister på ett fruktansvärt sätt?
Arvoisa puhemies,
Lehdistönvapaus ja riippumaton media on yksi demokratian kulmakivistä. Politiikkojen tulee sietää ankaraakin kritiikkiä, vaikkei se aina mukavalta tunnu. Median tehtävänä on olla vallan vahtikoirana. Toimittajien tulee vapaassa demokratiassa voida tehdä työtään ilman pelkoa ja itsesensuuria. Demokratiaan ei kuulu se, että ministerin asemasta pyritään mustamaalaamaan ja masinoimalla vaiennatamaan yksittäisiä toimittajia. Sellainen toiminta kuuluu aivan erilaisiin yhteiskuntiin, joista vapaa demokratia on kaukana. Demokratiaan ei kuulu se, että silmätikuksi otetaan yksi yksittäinen toimittaja, jota väitetään vääristelevän juttuja ja jota verrataan myymälävarkaaseen. Demokratiaan ei kuulu se, että masinoimalla pyritään pelottelemaan toimittajat hiljaiseksi, jotta ministerin teoista ei raportoitaisi.
Arvoisa puhemies,
Alaikäisten ja nuorten naisten epäasiallinen kohtelu poliittisessa toiminnassa joko on tai ei ole hyväksyttävää. Yksityishenkilöiden ja median mustamaalaaminen ministerinä joko on tai ei ole hyväksyttävää. Luottamusta joko on tai ei ole.
Nyt koko Suomi odottaa pääministerin ja hallituksen näkemystä näistä kysymyksistä.
Puheenvuoro eduskunnan käsitellessä ministeri Rydmaniin liittyvää välikysymystä ja epäluottamusta, 20.6.204